Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań oraz w celach marketingowych przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Krakowa Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133 000 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Wyszukiwarka e-prawnik.pl

  • Zatrudnianie cudzoziemców w 2018 r.

    skopiowania jego dokumentu uprawniającego do pobytu w PolsceW przypadku umowy o pracę cudzoziemiec ma prawo do co najmniej minimalnego wynagrodzenia w Polsce (w (...)

  • Ułatwienia dla pożytecznych obcokrajowców

    będą się ubiegać o pobyt czasowy w Polsce w związku z przeniesieniem wewnątrz przedsiębiorstwa spoza UE, oraz cudzoziemców studiujących w Polsce, (...)

  • Legalizacja pobytu męża obcokrajowca - opinia prawna

    Schengen. Trzeba jednak pamiętać, że w takiej sytuacji ewentualny powrót męża do Polski (przynajmniej dopóki Polska nie będzie w Schengen) pozostawi otwartą kwestię legalizacji pobytu w (...)

  • Porada prawna na temat pobyt w polsce

    Nie szukaj dłużej informacji na temat pobyt w polsce, zapytaj naszego prawnika, a otrzymasz wycenę Twojego problemu. Opinie prawne od 40 zł, profesjonalnie, błyskawicznie, anonimowo

  • Pobyt obcokrajowca w Polsce

    się udzielenia zezwolenia na osiedlenie się, jeżeli:nie spełnia wymogów określonych w ustawie; jego dane znajdują się w wykazie cudzoziemców, których pobyt (...)

  • Ślub cywilny z obcokrajowcem i pobyt w Polsce

    polskie (ewentualnie po jakim czasie), a do tego czasu czy otrzyma wizę na pobyt stały? Czy jej syn też dostanie obywatelstwo lub wizę? Bez względu na to, czy zawrze Pan związek małżeński w (...)

  • Częściowe zniesienie wiz dla Ukraińców

    holenderscy senatorowie. "(...) głosowanie w Senacie Niderlandów stanowi istotny sygnał od Niderlandów i całej Unii Europejskiej dla naszych ukraińskich przyjaciół: (...)

  • Wjazd cudzoziemca na terytorium RP

    zezwoleniu na pobyt czasowy, a wystąpiły okoliczności uzasadniające objęcie go taką decyzją, wydaną uprzednio decyzję w tej sprawie zmienia się. W przypadku, gdy zezwolenie na pobyt (...)

  • Uzyskanie zezwolenia na pracę dla cudzoziemca

    studiów wyższych lub doktoranckich d) przebywa w Polsce w celu prowadzenia badań naukowych e) posiada dokument pobytowy wydany na podstawie rozporządzenia Rady UE nr 1030/2002 f) (...)

  • Obowiązek meldunkowy pozostaje

    osób. Numer PESEL nie zostanie nadany przy zameldowaniu cudzoziemców, których pobyt w Polsce będzie krótkotrwały lub tranzytowy (nie przekraczający 30 (...)

  • Zatrudnianie cudzoziemców po zmianach

    wykonywania pracy w Polsce, starosta może wydać zezwolenie na pracę sezonową na okres legalnego pobytu tego cudzoziemca w Polsce, nie dłuższy jednak niż 9 miesięcy w roku (...)

  • Obowiązek meldunkowy

    Wspólnot Europejskich, decyzję o nadaniu statusu uchodźcy w Rzeczypospolitej Polskiej, udzieleniu w Rzeczypospolitej Polskiej ochrony uzupełniającej lub zgody na pobyt tolerowany. W (...)

  • Pracowitym cudzoziemcom będzie łatwiej przenieść się do Polski

    kraju pracę (w tym w zawodach pożądanych dla polskiej gospodarki). Dla takich osób legalizacja pobytu w Polsce będzie uproszczona.  W najbliższym czasie (...)

  • Jak dobrowolnie ubezpieczyć się zdrowotnie?

    w Polsce na podstawie wizy, zezwolenia na pobyt czasowy, zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, zgody na pobyt ze (...)

  • Osoba zagraniczna a spółka z o.o.

    osobę do trzeciej grupy, o której mowa wart. 13 ust. 3 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Osoba ta może zatem prowadzić działalność gospodarczą w formie spółki zo.o. na (...)

  • Ofiary handlu ludźmi lepiej chronione

    prawo ścigać przestępców handlu ludźmi, cudzoziemiec – ofiara handlu ludźmi -  może otrzymać pozwolenie na legalny pobyt w Polsce na okres 3 miesięcy (dziecko (...)

  • Ustanowienie rezydencji podatkowej w Polsce

    jako rezydentów podatkowych w Polsce? Osoba powracająca do Polski z zamiarem stałego tu zamieszkania, chcąca zalegalizować swój pobyt w Polsce w znaczeniu potwierdzenia (...)

  • Pobyt w celu połączenia się z rodziną

    może on starać się o pobyt w Polsce w celu połączenia z dzieckiem, gdy przyjazd jego miałby się odbyć : a) z Francji, b) z jego ojczyzny w Afryce, gdzie nie ma polskiej (...)

  • Zezwolenie na osiedlenie się-nieprzerwany pobyt

    Ustawa o cudzoziemcach mówi, że do uzyskania stałego pobytu konieczny jest nieprzerwany pobyt w Polsce. Nieprzerwany jest określony jako "przerwy nie dłuższe niż dwa miesiące". Czy oznacza (...)

  • Władza rodzicielska rodzica nad dzieckiem

    ?) to przed jakim sądem? W jakim kraju miałoby się to odbywać? W miejscu urodzenia i zamieszkania dziecka? W miejscu przebywania ojca? Czy jest możliwość by wszystko odbyło się w (...)

  • Zasady uczestnictwa przedsiębiorców zagranicznych i innych osób zagranicznych w obrocie gospodarczym w Polsce

    czasowy udzielone w związku z okolicznością, o której mowa w art. 144 (tj. zezwolenie na pobyt czasowy w celu kształcenia się na studiach), art. 159 ust. 1 (tj. zezwolenie (...)

  • Odebranie dziecka uprowadzonego za granicę

    rozstrzygany jest przez sąd opiekuńczy. Z kontekstu pytania wynika, że pobyt w Polsce jest jedynie tymczasowy, a rodzice stale mieszkają z dzieckiem we Włoszech. W razie pozostania (...)

  • Ostatni dzień abolicji dla cudzoziemców

    ), Wietnamu (611), Armenii (338). Zdecydowaną większość (ponad 97%) wnioskujących stanowią osoby, których pobyt w naszym kraju jest nieprzerwany, co najmniej od 20 grudnia 2007 roku oraz przebywały (...)

  • Szerszy dostęp do polskiego rynku pracy

    2012.Uwzględnienie w pkt 30 cudzoziemców, którzy uczestniczą w programach pomocy rozwojowej, ma podobne uzasadnienie jak w przypadku programów pomocy humanitarnej (...)

  • Konkubinat a status uchodźcy

    właśnie tak wygląda. Kilkanaście tygodni temu straciłam dziecko w wyniku poronienia. Jak te wszystkie fakty mogą nam pomóc w zalegalizowaniu jego pobytu w naszym kraju? W styczniu (...)

  • Jak uzyskać 500 zł z programu „Rodzina 500 plus”?

    sposób dogodny dla rodziców lub opiekunów, czyli przelewem na konto lub w gotówce (w kasie urzędu miasta/gminy lub ośrodku pomocy społecznej) - w (...)

Zobacz więcej

Ostatnio szukane:

Najczęściej szukane:

Nasi eksperci

Michał Włodarczyk

Michał Włodarczyk

Specjalizuje się w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych. Zajmuje się także prawem oświatowym. W praktyce doradza w zakresie organizacji pozarządowych.

Porady prawne online »

Szukaj na Forum

  • Prawa ojca

    Moja sytuacja jest nastepujaca . Moja jeszcze zona mnie zostawila. Nie mamy jeszcze rozwodu ani separacji . Chce zabrac moja roczna coreczke na tydzien (...)

  • Obywatelstwo niemieckie

    Czy jest jakaś szansa uzyskania obywatelstwa niemieckiego (lub podwójnego: pol. i niem.), jeśli moja babka była Niemką (córką Niemców), następnie (...)

  • problem z najemcami

    Witam serdecznie. Spróbuję zwięźle naświetlić problem. Wynajmuję parze z dwójką dzieci mieszkanie od prawie 3 lat. W ciągu ostatniego roku pojawiły (...)

  • Lesbijka walczy o prawo pobytu w Polsce

    Przez parę lat mieszkałam w stanach gdzie poznałam swoją partnerkę, dostałam w kraju nową pracę więc postanowiłyśmy się przeprowadzić. Układa (...)

  • ŻONA Z FILIPIN !!! LUDZISKA POMÓŻCIE !!!

    Sprawa wygląda tak ze poznałem za pośrednictwem internetu dziewczynę z Filipin. Chciałbym się z nią ożenić i żeby zamieszkała w Polsce. Doradźcie, (...)


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane