karnego interpretujemy go dosłownie i stosując ten art nie bierzemy pod uwagę orzeczonych środków karnych. Powiesz pewnie „to może ustawodawca zapomniał” odpowiem Ci tak NIE nie zapomniał Kodeks (...)
Witam kiedy upływa przedawnienie karalności, za występek popełniony w 1997r? prokurator po 13 latach przedstawił zarzuty, ale w tej sprawie, już jedna osoba została skazana, W starym kodeksie przedawnienie (...)
witam, potrzebuje pomocy w omówieniu art.68 kk a dokładnie jego §2, chodzi o \"w szczególności gdy popełnił inne niż określone w § 1 przestępstwo\" - różne poglądy dot. tych \"innych przestępstw\" (...)
Czy mógłby mi ktoś pomóc gdzie mogę znależć inrormacje na temat unieważnienia małżeństwa w Kodeksie Prawa Rodzinnego i Kodeksie Prawa Kanonicznego. Piszę pracę magisterską i potrzebuję jak najwięcej (...)
Jaka jest kara przewidziana przez kodeks karny za odpalenie racy na meczu, piłki halowej? kodeks karny sobie wpisz w google + raca, a nie spamuj na forum nożyk na hali to jeszcze zagrożenie (...)
Chciałabym się dowiedzieć kiedy można uznać że dana osoba jest, stalkerem, czyli psycholem męczącym mnie sms\'ami i przez gadu gadu?? Stalking polega na celowym i złośliwym prześladowaniu lub molestowaniu (...)
Mam mały problem i nie wiem co zrobić? Chodzi mianowicie o to, że popełniłem przestępstwo z art. 278a § 1kk, 275 § 1kk, 276kk z zw. z art. 12kk tzn. że wtargnąłem na teren posesji i wykorzystując (...)
Witam, szukam informacji na temat nowego kodeksu karnego lub zmian w dotychczasowym kodeksie karnym. Prosze o info na priva lub odp na post. no to sobie sprawa w ksiegarni nowy kodeks karny to sie (...)
Bardzo proszę o informację jak napisać taki pozew o zniesławienie. Jako dowód mam obraźliwy list i nagranie na dyktafonie...czy to wystarczy? Z góry dziękuję za pomoc (Nenetka) mam podobną sytuację mam (...)
Jaka kara grozi za paserstwo, proszę o każdą opinię (borowik13) Karę za przestpstwo paserstwa umyślnego i nieumyślnego określa Kodeks Karny mjagi2 paserstwo umyślne-kodeks karny-art.291 (...)
Codziennie nowa bezpłatna porada!
Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.