Czy ważne jest wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony jeżeli nie zostało opatrzone żadną pieczątką, ani firmową, ani imienną - podpis jest w miarę czytelny a imię i nazwisko dyrektora wydrukowane. (...)
Czy kobieta która za zgoda sądu w wieku 16 lat wyszła za mąż i uzyskała pełną zdolność do czynności prawnych jest nadal pracownikiem młodocianym z wynikającymi z tego uprawnieniami czy nie? Takie zagadnienie (...)
Czy pracownikowi naleza sie odsetki ustawowe za opoznienie w wyplacie wynagrodzenia ? (pawel) Oczywiście, jak od każdej spóźnionej należności. Jednak ja radziłbym dochodzić ich po odejściu z pracy. Bitwa (...)
Trzy miesiące temu wypowiedziałem pracę.W między czasie personalna przeprowadziła ze mną rozmowę z której wynikało że firmie zależy na mnie. Napisałem oświadczenie że cofam wypowiedzenie dostałem (...)
nie wiedząc o czym sie pisze i tym samym wprowadzać innych w błąd. W art.186 par.1 Kodeksu Pracy jest wyraźnie zapisane, że pracownik MA PRAWO do urlopu wychowawczego, co oznacza, że pracodawca nie (...)
Bo nie wiem czy warto jest się ciągać po sądach na przykład za 150 zł. miesięcznie, szczególnie interesuja mnie sądy na górnym ślasku, z góry dziękuję, aha dodam że ja pracuję i zarabiam 700zł (służba (...)
Dziś dostałem od pracodawcy zawiadomienie, że zgodnie z art.23 1 & 3 k.p z dniem 19.01.2003 część zakładu pracy w którym pracuję przechodzi na inny podmiot gospodarczy. Takich spółek (...)
Art. 141. § 1. mówi że: Pracodawca może wprowadzić jedną przerwę w pracy niewliczaną do czasu pracy, w wymiarze nieprzekraczającym 60 minut, przeznaczoną na spożycie posiłku lub załatwienie spraw (...)
Co oznacza stwierdzenie "Stosunek pracy ustał w wyniku Art.30 & p.1 pkt.2 KP" ???Dodam ,że były to zwolnienia zbiorowe dużej firmy. Czy powinnam podpisac to wypowiedzenie? Art. 30 par. (...)
Witam czy jest gdzies okreslona maksymalna wysokosc alimentow, jakie moze placic zobowiazany w stosunku do jego dochodow i potrzeb? po prostu jest taka sytuacja, ze znajomy ma zasadzone na swoje dziecko (studiujace) (...)
Codziennie nowa bezpłatna porada!
Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.